16.1.2013

RUISREIKÄLEIPÄ JA RIEVÄ ELI OHRAINEN HIIVALEIPÄ


Ruisreikäleipä:
1kpl

2 1/2dl piimää
1/2pkt hiivaa
1 1/2dl ruishiutaleita (Nalle)
1tl suolaa
3dl ruisjauhoja
1dl hiivaleipäjauhoja
3rkl öljyä

1.Sekoita kädenlämpöiseen piimään hiiva ja ruishiutaleet. Anna seoksen seistä noin 10 min.
2.Lisää joukkoon suola, molemmat jauhot ja öljy, alusta taikina tasaiseksi.
3.Leivo taikinasta reikäleipä. Kauli taikina pyöreäksi ohueksi (n.1cm) ympyräksi ja paina keskelle esim. mukilla reikä. Ota reiän keskus talteen, sillä sen voi myös paistaa sellaisenaan.
4.Anna leivän kohota. Pistele leipä ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 20-30 min., kunnes leipä on saanut väriä.

Rievä eli ohrainen hiivaleipä:
1kpl

2 1/2dl vettä
1/2pkt hiivaa
1tl suolaa
2 1/2dl ohrajauhoja
2 1/2dl vehnäjauhoja

1.Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Lisää joukkoon suola ja molemmat jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
2.Leivo taikinasta pyöreä litteähkö leipä. Kohota leipä ja paista 250 asteisen uunin alatasolla noin 20min.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti